De bezuinigingen bij de Nederlandse overheid hebben ook gevolgen voor de diplomatieke vertegenwoordiging van Nederland in het buitenland. Grote ambassades moeten het in de nabije toekomst doen met zo’n 25 procent minder middelen voor personeel en budget.

Dat bevestigen diverse diplomatieke en Haagse bronnen aan de Volkskrant. Frans Timmermans, minister van Buitenlandse Zaken, zou dit binnenkort bekendmaken aan de Tweede Kamer.

Sluiting van ambassades blijft voorlopig achterwege. In de afgelopen achttien maanden moesten negen ambassades de deuren sluiten wegens bezuinigingen.

Timmerman wil de diplomatieke aanwezigheid van Nederland in andere landen op peil houden en kiest daarom voor inkrimping in plaats van meer sluitingen. Vier of vijf consulaten in Europa gaan wel dicht.

Parijs, Londen, Berlijn

Onder de grote ambassades die worden getroffen door de maatregelen zijn die in Europese steden als Parijs, Londen en Berlijn. Daarnaast moeten ambassades die voor miljoenen zwaar worden beveiligd het straks met minder geld doen. Daaronder vallen onder meer de diplomatieke posten in Afghanistan, Jemen, Pakistan en Irak.

Eén van de posten waarop zal worden bespaard is huisvesting. Zo zitten de ambassades van Nederland en België in Congo straks in hetzelfde gebouw. In Afghanistan neemt Nederland mogelijk z'n intrek bij de Duitse ambassade. In enkele landen woont de ambassadeur straks niet meer in een aparte woning, maar neemt hij zijn intrek in de ambassade zelf.

Verder reizen voor paspoort

Nederlanders die in het buitenland verblijven moeten voor diensten mogelijk verder reizen. Door het sluiten van consulaten zijn zij bij bijvoorbeeld het aanvragen van reisdocumenten afhankelijk van de ambassade. Die zit vaak in de hoofdstad.

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl